|
S ü L h @ N
|
 |
« : 09 Ocak 2007, 19:10:12 » |
|
Ekonomi haberlerini izledim... ve ülkemize yabancı kaynaklı sıcak para akışının girdiğini öğrendim... Peki arkadaşlar sıcak para nedir? Piyasaya etkisi nasıl olur bir araştırayım dedim işte size bir kaç tespit... Acaba nedir bu sıcak para ?
Sıcak para; spekülatif yollarla sağlayacağı yüksek kazanç için faizlerin yüksek olduğu ülkelere yönelen, çok küçük bir problemle karşılaştığında da hızla girdiği ülkeyi terk eden, son derece akıcı ve ürkek özellikteki kısa vadeli özel sermaye akımlarıdır.
Kendi yerel parasına verdiği faiz oranı ile dünyanın diğer ülkelerindeki faiz oranları arasındaki farkı, devalüasyon yoluyla kapatmayan bir ülkeye sıcak para akımları sürmeye devam eder. Demek ki döviz kurlarındaki artış hızı, yerel-yabancı faiz oranlarının farkının altında kalan ülkeler, sıcak para için uygun ülkelerdir.
Ülkeye giren dövizler, ulusal paraya çevrilip faize veya borsaya yönelmekte, vade sonunda veya istenildiğinde yerel para üzerinden elde edilen gelir ve ana para, düşük kurdan tekrar dövize çevrilerek yüksek bir karla kendi ülkesine veya bir başka ülkeye geri dönmektedir.
Dünyada ortalama her yıl 400-450 milyar dolar civarındaki bir fon bu amaçla en uygun ülkelere yönelmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin sıcak para akışından aldığı pay % 50’nin üzerindedir.
Türkiye sıcak para için son yıllarda cazip konumunu sürdürmektedir. Bu bağlamda, Merkez Bankası döviz rezervlerinin yarıdan fazlası sıcak paradan oluştuğu söylenebilir. Son aylarda sıcak paranın Menkul Kıymetler Borsasında da gerek endekslerin yükselmesinde ve gerekse günlük alım-satım hacminin artmasında önemli etkisi olduğu bilinmektedir.
Sıcak Paranın yararları var mı?
Döviz sıkıntısına girmeyi bir süre ertelemekte ve hatta çoğu kez önlemekte, iç tasarruf yetersizliğine kısa dönem için de olsa çözüm olmaktadır. Tüketim harcamalarını artırarak, bir kısım sektörlerde ve dolayısıyla ekonomide canlanmaya sebep olmaktadır. Genişleme ve canlanma ise büyüme demektir. Fiyatlar üzerindeki kurların baskısını azaltarak enflasyonun göreceli olarak gerilemesini sağlamaktadır. Türkiye’de şu andaki büyüme cari açıkla finanse edilmekte ve enflasyondaki düşüşün en önemli sebebi de sıcak para olmaktadır. Nitekim döviz kurunun düşük tutulması enflasyonun yükselmesini engellemektedir. Enflasyonun düşme eğilimine girmesi ise piyasalarda iyimserlik yaratırken faizlerin gerilemesine zemin hazırlamaktadır. Menkul Kıymetler Borsasında günlük hacimler artmakta ve artan hacimler üzerinden bir çok kesim para kazanmaktadır. Şu anda Türkiye’deki süreç üç aşağı beş yukarı bu şekildedir.
Sıcak Paranın zararları nedir ?
Sıcak Paranın sağladığı yararlar yanında, önemli sakıncaları da bulunmaktadır.
Öncelikle, sıcak para, oyuna hariçten giren bir aktör olarak piyasa ekonomisinin işleyişini ve doğal dinamiklerini bozmakta, döviz fiyatlarının gerçek ve olması gereken seviyelerde oluşmasını engellenmektedir. Döviz kurlarındaki artışın düşmesi ve hatta gerilemesi, ithalatı arttıran, ihracatı düşüren etki yaratmaktadır. Bu ise yetersiz iç tasarrufları daha da yetersizleştirmektedir
Ekonominin dengeleri açısından sıcak para girişleri hayali bir cennet yaratırken, hızla çıkan özelliği nedeniyle de ülkenin ekonomik dengelerini de bir anda bozabilmektedir. Sıcak paranın ülkeye girişi anında ses çıkartılmaz ve hatta memnun olunurken, çıkış anında ise, sıcak paraların risk algılamalarında olumsuzluğa neden olan sebepler bir kenara bırakılarak hemen bankalar suçlanabilmektedir.
Eğer sıcak paranın gelmesi istenmiyorsa, faizleri düşürmekten ziyade düşük döviz fiyatları yoluyla oluşan karların yok edilmesi daha önem arz etmektedir. Yoksa vergi vs ile olacak iş değil. Şu anda var olan kambiyo muamele vergisi ne kadar artırılırsa artırılsın, sıcak paranın çıkışı; kar potansiyeli yok edilmedikçe de girişi önlenemez. Çünkü; sıcak para kazançlarına konulacak vergi, gerçek bir kamu gelirine dönüşemez ve sıcak paranın yarattığı tahribat da vergi yoluyla önlenemez.
alıntıdır
galiba ülkemizde reel faiz oranları yüksek ve yabancılar kısa vadede bu faizden faydalanıp ceplerini doldurmak istiyorlar gibi geldi bana... bilmiyorum doğru mu...
|