Bursa İmam Hatip Liseleri Mezunlari ve Mensuplari Forumu
Duyurular: Bursaihl.com İlkelerimiz

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. 24 Mayıs 2012, 00:41:26

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Bursa İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Forumu - www.bursaihl.com

bursaimamhatip adlı kişiyi Twitter'da takip et - Paylaş
www.bursaihl.com Bursa İmam Hatip Liselerinin resmi web sitesi değildir.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Danıştay: Katsayı sadece YÖK'ün işi!  (Okunma Sayısı 215 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
iRFaN
İrfan ERDEN (2000/11-A)

{ Vezir }

Ya olduğun gibi görün! Yada göründüğün gibi ol!

« : 10 Ağustos 2009, 12:54:25 »

Meslek liselilerin üniversitiye girişlerini kolaylaştıran değişiklik için İstanbul Baro'su dava açtı ama Danıştay karara emsal oluşturacak bir cevabı çoktan verdi bile...

Ebru BARAN'ın haberi

Katsayıda eşitlik getiren düzenlemenin iptali için dava açanlara Danıştay’dan cevap gibi karar geldi: “Katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme yetkisi YÖK’tedir.Danıştay 8. Dairesi’nin bu kararı benzer davalar için de emsal oluşturacak

Danıştay 8. Dairesi geçen ay katsayı değişikliğinin iptali için açılacak davalarda emsal oluşturacak bir karara imza attı. Danıştay, “Katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararı YÖK’tedir” dedi. Hukukçulara göre karar açılacak benzer davalara referans olacak.

DAVALAR REDDEDİLECEK

Avukat İbrahim Serdaroğlu tarafından müvekkili adına Mart 2008’de Danıştay 8’inci Dairesi’de meslek liselerine yönelik katsayının kaladırılması için dava açtı. Bir buçuk yıl süren davanın sonunda 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası’nın ‘yükseköğretime giriş’ başlıklı 45’inci maddesinde yer alan “Yükseköğretim kuruma girecek öğrencilerin ne şekilde o kurumlara kabul edileceğiyle ilgili gerekçeler YÖK tarafından belirlenmektedir” ifadesini gerekçe gösteren Danıştay, katsayı düzenlemesi ve yeni bir sistem getirme yetkisinin açıkça YÖK’te olduğuna dikkat çekti.

8. Daire gerekçeli kararında şu ifadeye yer verdi: “Dolayısıyla yeni bir katsayı belirleme, sınav sistemini değiştirme yetkisinin ancak YÖK’te olduğu Danıştay 8. Dairesi’nce hüküm altına alınarak, YÖK’ün 2010 için yaptığı kaysayı düzenlemesinin iptali için açılacak davaların hukuk gereği ve mahkeme kararlarındaki bağlayıcılık gereği red edilmesi gerekecektir.

REFERANS OLACAK

Kararın katsayı konusunda açılacak tüm davalar için referans olacağını belirten avukat Serdaroğlu, “Katsayı için açılacak davalara gelecek yanıt davanın reddi olacaktır” dedi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop da “Zaten Yüseköğretim Yasası’nın 45. maddesi bu konuda karar merciğinin sadece YÖK olduğunu açıkça belli etmektedir. Doğru bir karardır” dedi. En son İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, katsayı değişikliğinin iptali için dava açmıştı.

İLK KARAR:
MEB ile işbirliği içinde YÖK’te

Danıştay’ın dört yıl önce de “katsayı konusunda YÖK yetkilidir” kararı verdiği ortaya çıktı.  8’inci Daire, bu kararı 2005 yılında Ankara Aydınlıkevler Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi İlknur Öztürk’ün katsayı düzenlemesinin iptali için başvurduğu davada aldı. Daire’nin kararında “1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği yükseköğretim kurumlarına ortaöğretim kurumlarını bitirenlerin nasıl gireceğinin Milli eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak Yükseköğretim Kurulu tarafından saptanacağı” ifade edildi.

simurga

{ Ülâ }

« Yanıtla #1 : 10 Ağustos 2009, 15:33:37 »

şaşırdım doğrusu .. böyle bir karar beklemezdim..

iRFaN
İrfan ERDEN (2000/11-A)

{ Vezir }

« Yanıtla #2 : 10 Ağustos 2009, 19:04:42 »

şaşırdım doğrusu .. böyle bir karar beklemezdim..

Bende...

iRFaN
İrfan ERDEN (2000/11-A)

{ Vezir }

« Yanıtla #3 : 11 Ağustos 2009, 18:21:16 »

Av.Fatma BENLİ

"uzgunum ki aslinda ciddi anlamda telasa gerek var,  zira danistay daha once ideolojik olarak katsayiyi dogru buldugu ancak bu kadar esitsiz bir sistemin hukuki oldugunu soyleyecek kadar yurekli olmadigi icin "YOKun yetkisi var ben karismam" demisti, habuki hukuka aykiri egitim hakkini ihlal eden bir islem varsa elbette mahkemenin karisma ve iptal etme yukumlulugu vardi

su an ise danistay tam ters yonde sorulara esit puan sistemini ongeren bir YOK karari oldugu icin ayni yorumu yapmayacaktir, eger biz hakkimizi savunmazsak,

bunun icin olabildigince meslek lisesibnde okuyan ve katsayi sistemi kalkmadigi takdirde 4 yillik okullari kazanamayacak olan herkesin davaya mudahale dilekcesi vermesi, gerekiyor, bu dava sonucu benim hayatimi etkileyecek bu nedenle YOK yaninda mudahil olmak istiyorum demeli

yalniz konu meslek liselerinde okuyan bir milyonu askin ogreenci olmasina ragmen , gercekte katsayi adaletsizligi imam hatiplilerin onunu kapatmak icin  yapiliyor, baro da imam hatipliler esit statuye getirilmek isteniyor diye dava acti, konuya cok ideolojik bakiyorlar, olayin imam hatipler uzerinden konusulmasi da argumanlarini
daha da guclendiriyor ,

bu nedenle danistaya imam hatip disindaki meslek liselerin dilekcve vermesi gerek, bu noktada etrafinzidaki saglik, teknik ticaret lisleerinde okuaynalri bana yonlendirseniz sevinirim
,
tek yapmalari gerekn sadece bir dilekce gondermek , hukuki her turlu yardima ben AKDER olarak hazirim, bu konuda calismalar yapiyoruz zaten,

etrafinizda yazip cizen kisilere de bunu hatirlatip konunun imam hatipten bahsedilmeksizin ayrimcilik ve yuksekogretime erisim hakkinin kisitlanmasi olarak degerlendirilmesini iletirseniz cok faydali olacaktir

sevgiler saygilar"

Av.fatma benli
AK-DER
212 632 08 19-20

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: